Uczta pełna smaków na Wielkanoc!
W czasie Wielkanocy zachwyć swoich gości fantastycznymi pomysłami na potrawy i słodycze.
Zapytaliśmy mieszkańców naszego miasta jakie potrawy pojawiają się na ich świątecznych stołach podczas Wielkanocy. Odpowiedzi były zaskakujące! W szczególności jeśli chodzi o świąteczne przystawki. Sprawdźcie co warto przygotować na święta, aby domownicy oraz przybyli goście byli zadowoleni pod względem różnorodności oraz smaku.
W naszym regionie w czasie świąt wielkanocnych nie brakuje m.in. faszerowanego schabu w galarecie, pasztetu wieprzowo-drobiowego, białej kiełbasy z kapustą, pierogów z kapustą i grzybami, sałatki jarzynowej, jajek. Jeśli chodzi o jajka można je serwować w najróżniejszy sposób np. w serowej panierce, z farszem pieczarkowym, zapiekane w boczku.
Jeśli chodzi o słodkie przysmaki zazwyczaj stawia się na m.in. mazurki z białą czekoladą i dżemem, pomarańczowe mazurki, mincemeat z masą bakaliową, różnorodne babki. Oprócz wskazanych potraw wykładane są oczywiście elementy spożywcze ze święconki.